lördag 24 september 2011

Sanningen OCH kärleken

Detta inlägg handlar om sanningen OCH kärleken, och om hur vi kan hjälpa våra medsyskon som vi kan se har hamnat vilse på något sätt.

Det är en orolig tid idag i världen. Det skakar inom ekonomin, det skakar också i naturen. Jag tror att vi lever i den sista tiden innan Jesus Kristus kommer tillbaka. Ordet vittnar om att vi innan dess kommer att möta svåra tider, och för detta kan vi förbereda oss.

Men hur kan vi förbereda oss? Kort och gott söker vi oss närmare Herren, vi överlåter våra liv till Jesus Kristus, och blir helhjärtade Jesu efterföljare. Vi kan vara frimodiga och förtrösta på att Han kommer att föra oss på rätta vägar, under förutsättning att vi låter Jesus vara vårt huvud, vår Herre.

Det är många av oss kristna idag som inte lever i sådan förtrolig närhet till Jesus, som Gud önskar att vi skulle göra. Några av oss har kanske fastnat i villoläror, som binder oss på olika områden. Andra kanske har fastnat i världsliga bekymmer vilket upptar all vår tid, och ytterligare andra kanske har fastnat i fruktan för det onda, eller lever i missmodighet och har tappat friden, glädjen och frimodigheten.

Vi kan hjälpa varandra att hamna rätt på vägen, att föra varandra närmare Jesus. Men hur kan vi gå tillväga?

För drygt en vecka sedan lyssnade jag på en undervisning av Seth Erlandsson med temat "Läran och kärleken". Denna undervisning spelades in för kanske en 20 år sedan, men är lika aktuell nu som då.

"Läran och kärleken" - detta får mig att tänka på orden i Andra Johannes brev att vi måste inneha både sanningen och kärleken, och inte bara kärleken eller sanningen. Båda två är nödvändiga för att vi ska vandra rätt och därmed också kunna vara vägvisare för andra, dvs förmedla ljuset från Jesus Kristus till de som lever i mörker eller är vilseförda.

Här hamnar vi kristna tyvärr fel många gånger. Felet vi gör att vi låter det ena betyda mer än det andra, och gå utöver det andra. Antingen tar vi vår utgångspunkt i kärleken, eller så tar vi den i sanningen:

1. Utgångspunkt i "kärleken":

Här blir den kristna läran inte så viktig, utan vi låter enbart "kärleken" råda. Det leder till en ekumenisk lära, som inte omfattar allt Guds ord, utan nöjer sig med att omfatta enstaka, gemensamma "sanningar". En del kristna går tyvärr så långt att de vill mena att Jesus inte är den enda vägen till Gud, utan förmedlar att det finns fler vägar, inom exempelvis andra religioner.

2. Utgångspunkt i "sanningen":

Här måste den kristna läran hållas ren till varje pris - vi kan inte släppa någon över bron som har någon liten "surdeg". Vi blir misstänksamma och griniga mot andra människor, vi tyder allt till det värsta, vi blir trospoliser, och tar inte emot dem som inte har den "rätta tron". Vi blir fariséer med andra ord.

Fariséerna vaktade på varje steg som Jesus tog, och lyssnade noga på det han sade, men bara med syfte att försöka fånga något endaste ord, som de sedan kunde använda för att sätta dit Jesus som villolärare.

Fariséerna var mycket kritiska till Jesus för att han umgicks med sådana som uppenbart vandrade på fel väg, såsom publikaner, syndare och skökor. Vidare var de kritiska mot att Jesus gjorde sådant som de utifrån deras egen tolkning av Guds ord, menade stred mot Guds ord, såsom exempelvis att hela sjuka människor på en sabbat, på vilodagen.

Båda dessa vägar, som antingen betonar enbart kärleken, eller enbart sanningen, men inte båda två tillsammans, är som vi förstår tokiga på var sitt sätt, och leder till vilsenhet och mörker. Båda vägar har säkerligen sin rot i köttet, och inte i Anden. Men hur ska vi göra för att leda varandra rätt? Ett bra sätt är att lära oss av Jesus själv. I Guds ord kan vi läsa om hur han gick tillväga.

Jesus höll sig till allt Guds ord. Han tummade inte på sanningen. Men han kunde samtidigt också visa barmhärtighet till de vilsna människorna som lever i mörker. Han var inte sträng, räknade inte upp alla fel och pekade inte finger åt syndare, utan han var deras vän och tog emot dem med en öppen famn. Han förlät dem alla deras synder och bad dem följa Honom, lära av Honom, förbli i Honom och förbli i kärleken. Han förde dem till sanningen.

Lyssna gärna till hela undervisningen om "Läran och kärleken", via följande länk:

http://kristenmp3.se/SethErlandsson/Laran_och_karleken_S-E.mp3

.