måndag 6 december 2010

Vad är vår kallelse?

Här nedan följer ett inlägg som kommer från en broder i Kristus. Det är värdefulla ord som handlar om vår kallelse, och som säkerligen kan vara till hjälp för många kristna.

(Bibelställen citerade i 1917 års översättning)

----------------------------------------------------------

Vår kallelse

Många av oss troende har väl undrat vad vår kallelse är. Vad Gud har kallat oss till och den plan Han har för vårt liv. Vi känner ju till bibelstället som det predikats mycket om:
Eph 4:11  Och han gav oss somliga till apostlar, somliga till profeter, somliga till evangelister, somliga till herdar och lärare.
Som nyfrälsta upplever vi att vi vill göra stora saker för Gud, som att bli evangelist och dra in många själar till Guds rike. Eller en pastorskallelse eller att undervisa. Alltför många kristna har fastnat och fått kramp p.g.a. denna undervisning och till slut har de gett upp och slutar sina dagar i en kyrkbänk med en massa aktiviteter. Vi människor har mycket lätt för att fastna i sådan här undervisning, just för att det tilltalar köttet, i början. När det sedan inte händer något så är fördömelsetankar och ett tillstånd av hopplöshet ett faktum. Vi känner oss värdelösa. Och det är ju inte alls vad Gud önskar för oss. Det måste helt enkelt finnas något grundläggande som vi har missat. Låt oss undersöka saken närmare.

Vad är det människosläktet har gått miste om p.g.a. synden? Vi läser i Romarbrevet:
Rom 3:23  Alla hava ju syndat och äro i saknad av härligheten från Gud;
Härligheten från Gud! Det är det vi saknar! Men hav tröst, se vad Bibeln lär:
1Pe 5:10  Men all nåds Gud, som har kallat eder till sin eviga härlighet i Kristus, sedan I en liten tid haven lidit, han skall fullkomna, stödja, styrka och stadfästa eder.
2Th 2:14  Härtill har han ock genom vårt evangelium kallat eder, för att I skolen bliva delaktiga av vår Herres, Jesu Kristi, härlighet.
Vad är då vår kallelse? Vad har Gud kallat oss till? Gud har kallat oss tillbaka till sin härlighet. Det är vad vi kan beteckna som vår grundkallelse. 

- Vi är kallade att tillhöra Kristi kropp (Ef 4:4)
- Att äga Kristi frid (Kol 3:15)
- Kallade till frihet (Gal 5:13)
- Kallade till att välsigna (1 Pet 3:9)
- Gemenskap med Jesus ( 1Kor 1:9)
- En helig kallelse (2 Tim 1:9)
2Pe 1:10  Vinnläggen eder därför, mina bröder, så mycket mer om att göra eder kallelse och utkorelse fast. Ty om I det gören, skolen I aldrig någonsin komma på fall.
Först och främst ska vi älska Gud med hela vårt hjärta, förstånd och kraft (Luk 10:27) och att leva i gemenskap med Herren, och lära känna Honom, lära oss att förtrösta på Honom. Men kom ihåg att vi klarar det inte i vår egen kraft. Vi måste överlåta våra liv helt till Gud för att Han skall kunna forma oss som sina lerkärl (2 Kor 4:7).

Alla troende är inte kallade till apostlar eller profeter etc. Men vi har alla en grundkallelse och det är där vår vandring börjar;
Matt 6:33 … söken först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall också allt detta andra tillfalla eder.
Under denna resa så kan det hända att du får dig mer betrott. Men det är Gud som kallar.

/En broder i Kristus

.